Ihonhoito syksyllä ja talvella
Syksyllä pitkät työpäivät ja lisääntyvä pimeys vähentävät ulkoilu halua ja ihon väri haalistuu. Kesällä ihonhoitoa on ehkä sittenkin hieman laiminlyöty, joten kesäsynnit kaipaavat korjausta. Kesällä saavutettu hyvä kunto on saatava säilymään. Syksyn vihannekset ja marjat sisältävät paljon vitamiineja, hivenaineita ja kuituja. Ne antavat iholle hehkua ja lisäävät talvella tarvittavaa vastustuskykyä.

Ihonhoito syksyllä
Kesän jälkeen iho joko voi hyvin tai on kuiva, jopa hilseilevä. Rasvaisessa ihossa voi olla runsaastikin komedoja ja näppyjäkin. Hoito ja tuotteet on sovellettava ihon laadun mukaisesti. Kaikilla ihon väri samenee rusketuksen hävitessä. Iho tarvitsee kuorintaa, joka kirkastaa ihoa ja normalisoi sen toimintoja. Iho kaipaa energiaa antavia hoitotuotteita.
Talvi
Ihon kannalta talvi on vuodenajoista rasittavin. Talvella päivät lyhenevät, ilma kylmenee ja vaatekerrokset lisääntyvät. Paukkuva pakkanen voi vaurioitta ihoa pysyvästi. Kylmyys aiheuttaa sen, että ulkoiluhalu katoaa ja elimistön vastustuskyky alenee. Talvella kaikki elintoiminnot ikään kuin hiljenevät. Elintoiminnat laiskistuvat jo marraskuussa ja tällöin aineenvaihdunta hidastuu. Vähitellen, terveellisestä ravinnostakin huolimatta, uhkaa A- , C- , D- ja E-vitamiinien puute, koska ihminen tarvitsee niitä talvella enemmän.
Kylmässä ilmassa ihon väri kalpenee ja talineritys heikkenee. Kuiva sisäilma heikentää kosteuspitoisuutta.
Jotta pysyisimme terveinä, reippaina ja hyvännäköisinä talvellakin, on tärkeää huolehtia yleiskunnosta. Talvella myös tarvitaan enemmän lepoa ja rentoutumista terveyden ja kunnon ylläpitämiseksi. Tärkeintä on ravinnon oikea laatu ja määrä, sekä juoda riittävästi vettä. Voimakkaat laihdutuskuurit eivät sovi toteutettavaksi talvella.
Ihonhoito talvella
Talvella iho tarvitsee kuorintaa, kosteuttavia tehotippoja ja hoitovoiteita, jotka sisältävät runsaasti rasvaa, kosteutta ja vaikuttavia aineita. Vuodenajan mukaan silmänympärysvoide ja kaulavoide ovat myös suositeltavia. Talvella kaula usein kätketään korkeakauluksiseen villapuseroon tai kaulahuiviin, jolloin sen väri muuttuu kelmeäksi ja siihen tulee epäpuhtauksia ja ryppyjä.
Vartalon iho, kädet ja jalat on hoidettava huolella, sillä myös ne kuivuvat ja varsinkin sääret jopa hilseilevät.
Ihon suojaaminen talvella
Talven kolme elementtiä, joita vastaan ihoa on suojattava, ovat kosteus, kylmä ja tuuli. Iho aistii kylmän helpommin kuin lämpimän.
Työmatkoilla, jolloin ulkonaolo on vähäistä, riittää yleensä täyteläinen kasvovoide ja kuivalle iholle hoitovoide yhdessä värivoiteen tai puuterin kanssa. Jos pakkanen on kova tai viima voimakas, on hoitovoide kaikille ihotyypeille paras ratkaisu meikin alla. Ulkoillessa iho suojataan hoitovoiteella, joka sisältää vain vähän kosteutta. Valinta riippuu siitä, missä ja miten kauan ulkoillaan, sekä ihon laadusta. Vedettömiä voiteitta käytetään kovalla pakkasella.
Ihoa suojatessa on muistettava, että voide levitetään ohuelti ja riittävän aikaisin ennen ulosmenoa (noin 30 minuuttia). Muuten voide jähmettyy ihon pintaan ja edistää paleltumista, sillä iho hikoilee voiteen alla ja hikoilu kylmentää ihoa.
Ulkoilun jälkeen suojavoiteet poistetaan ja iholle levitetään rauhoittavaa ja kosteuttavaa voidetta ihotyypin mukaisesti.
Urheillessa on pakkasella hyvä muistaa myös tekstiilisuoja ja käyttää esimerkiksi commandosuojahuppua, joka jättää vain silmät näkyviin.