Löydä värisi, väriopas

Värianalyysi on yksinkertaisesti oman värityksesi silmien, ihon ja hiusten huolellinen arviointi sen määrittelemiseksi, mitkä vaate- ja meikkivärit pukevat sinua eniten. Useimmat meistä ovat aina tienneet, että jotkut värit sopivat meille paremmin kuin toiset, mutta se on opittu yrityksen ja erehdyksen kautta.

Jokainen värivuodenaikapaletti sisältää mallivärejä, jotka ovat parhaita kyseiselle värivuodenajalle. Ne ovat kuitenkin vain suuntaa antavia niille lukemattomille vaihtoehdoille, joita tulee esiin joka vuosi, kiitos uusien muotivärien. Kun tiedät omaan värivuodenaikasi, sinun on helppo koota yhteensopiva puvusto, sillä kaikki saman paletin värit sointuvat yhteen keskenään.

Värianalyysin tekeminen

Analyysi tehdään pitelemällä erivärisiä vaatekappaleita tai paperikappaleita (kahdesta eri paletista) kasvojen alapuolella ja päättelemällä, kumpi sävy tietystä väristä on parempi. Sinun tulisi nähdä, että suurin osa tietyn paletin väreistä sopii sinulle parhaiten. Se paletti on siis oikea värivuodenaikapalettisi. Jotta voisi tarkkaan määritellä värityksesi, tulee sinun istua meikkaamattomin kasvoin ison peilin ääressä lähellä ikkunaa, josta tulee hyvä päivänvalo.

Sinun on kokeiltava monen värin eri sävyjä nähdäksesi, minkälainen jatkuva kaava muodostuu. Muista koko ajan arvioida, miltä kukin väri näyttää ihosi, silmiesi ja hiustesi värin kanssa. Jos hiuksesi on värjätty, peitä ne jollakin luonnonvalkoisella huivilla, sillä on tärkeää, että vain luonnollinen värityksesi on esillä. Jos peität hiuksesi, vertaat värejä vain ihoon ja silmiin.

Yrität määritellä kolmea eri asiaa:

 • Kuinka voimakkaita värejä voit käyttää. Kysy itseltäsi ”Käytänkö minä väriä vai väri minua?”
 • Sopivatko lämpimät vai viileät sävyt paremmin. Kysy itseltäsi ”Kummat näyttävät luonnollisemmilta?”
 • Ovatko kontrastivärit vai pehmeät sävyt parempia? Kysy itseltäsi ”Kummat näyttävät täyteläisemmiltä?”

Määräävät väriominaisuudet: värivuodenaikamahdollisuudet

Voimakas ja Täyteläinen: Tumma Syksy tai Tumma Talvi
Hento ja Vaalea: Vaalea Kevät tai Vaalea Kesä
Lämmin ja Kultainen: Lämmin Kevät tai Lämmin Syksy
Viileä ja Vaaleanpunertava: Viileä Kesä tai Viileä Talvi
Pehmeä ja Murrettu: Kesä tai Pehmeä Syksy
Kirkas ja Heleä: Kirkas Kevät tai Kirkas Talvi

Voimakas ja Täyteläinen

Jos tämä on määräävä väriominaisuutesi, olet joko Tumma Syksy tai Tumma Talvi. Sinulla on tummat hiukset ja täyteläisen väriset silmät: ruskeat, pähkinänruskea tai vihreät. Tiedät todennäköisesti jo, että vaaleat pastellivärit saavat sinut näyttämään mitättömältä ja valitset mieluummin voimakkaita perusvärejä. Saatat olla erityisen mieltynyt mustaan. Jotta osaisit arvioida, ovatko Syksyn lämpimämmät tummat värit parempia sinulle kuin Talven viileämmät tummat sävyt, vertaile seuraavia värejä lähellä kasvojasi:

Tumma Syksy

 • vaalea lohenpunainen
 • vaalea persikka
 • terrakotta

Tumma Talvi

 • magenta
 • jäänpinkki
 • karpalo

Hento ja Vaalea

Jos tämä on määräävä väriominaisuutesi, olet joko Vaalea Kevät tai Vaalea Kesä. Vaaleat hiukset, silmät ja ihonväri kuvaavat sinua. Toisin kuin Voimakas ja Täyteläinen värityyppi, sinä todennäköisesti rakastat pastellivärejä ja näytät tyylikkäältä pehmeissä vaaleissa väreissä sekä myös keskivaaleissa sävyissä. Silmäsi ovat mitä todennäköisimmin pehmeän siniset tai siniharmaat. Jotta voisit määritellä, näytätkö paremmalta lämpimissä väreissä Vaalea Kevät vai viileissä, vaaleissa väreissä Vaalea Kesä, vertaile seuraavia värejä lähellä kasvojasi:

Vaalea Kevät

 • kirkas koralli
 • kameli
 • vaalea sammalenvihreä

Vaalea Kesä

 • syvä roosa
 • kaakao
 • sinivihreä

Lämmin ja Kultainen

Jos sinulla on paljon pisamia ja punaiset tai kullanvaaleat hiukset tai luonnostaan lämpimänsävyisiä raitoja hiuksissasi, määräävä väriominaisuutesi on todennäköisesti Lämmin ja Kultainen. Mutta oletko Lämmin Kevät tai Lämmin Syksy? Tiedät, että fuksia, viininpunainen ja musta eivät sovi sinulle, sen sijaan viihdyt monissa kullan, vihreän ja lohensävyissä. Vertaile seuraavia värejä kasvojesi lähellä määritelläksesi, oletko pehmeämpää tyyppiä Lämmin Kevät vai voimakkaampaa typpiä Lämmin Syksy:

Lämmin Kevät

 • mango
 • keskisininen
 • kirkkaanpunainen

Lämmin Syksy

 • lohi
 • jade
 • pihlajanmarja

Viileä ja Vaaleanpunertava

Jos valitsit Viileän ja Vaaleanpunertavan määrääväksi väriominaisuudeksi, olet joko Viileä Kesä tai Viileä Talvi. Et todennäköisesti pysty sietämään itseäsi missään ruskean tai oranssin sävyssä ja valitset vaistomaisesti mieluummin roosanvärisen kuin korallinvärisen huulipunan.
Viileillä ihmisillä on usein harmaat hiukset, olivatpa heidän silmänsä minkäväriset hyvänsä. Iho on avaintekijä ja se on väriltään joko neutraalin beige tai selvästi vaaleanpunertava. Kun testaat, kumpi paletti on sinulle parempi, pehmeämpi viileä Viileä Kesä vai voimakkaampi viileä Viileä Talvi, vertaile näitä värejä kasvojesi lähellä:

Viileä Kesä

 • pehmeä valkoinen
 • pehmeä fuksia
 • sinertävä punainen

Viileä Talvi

 • vitivalkoinen
 • fuksia
 • puhdas punainen

Pehmeä ja Murrettu

Ihmiset, joiden määräävä väriominaisuus on Pehmeä ja Murrettu, ovat joko Pehmeitä Kesiä tai Pehmeitä Syksyjä. He kuvailevat usein hiuksiaan maantienvärisiksi, silmiään sameiksi ja ihonväriään neutraaliksi. Jos olet tätä tyyppiä, tiedät, että kirkkaat värit saavat sinut näyttämään mauttomalta. Tämäntyyppisillä ihmisillä on usein vaaleat tai keskiruskeat hiukset, joihin sopii hyvin raidoitus. Tyylikkäät, täyteläiset värit saavat heidät näyttämään parhaimmiltaan. Nähdäksesi, oletko viileä Pehmeä Kesä vai lämmin Pehmeä Syksy, vertaile seuraavia värejä kasvojesi lähellä:

Pehmeä Kesä

 • kataja
 • pehmeä fuksia
 • viininpunainen

Pehmeä Syksy

 • oliivinvihreä
 • vaalea lohenpunainen
 • mahonki

Kirkas ja Heleä

Jos Kirkas ja Heleä on määräävä väriominaisuutesi, olet joko Kirkas Kevät tai Kirkas Talvi. Sinulla on jalokivenhohtoiset silmät ja tummat hiukset ja vaalea ihosi muodostavat huomiota herättävän vastakohdan. Taitetut tai sameat värit saavat sinut näyttämään väsyneeltä tai jopa sairaalta. Kirkkaus on avainasemassa. Sinisiesi, vihreittesi, pinkkiesi ja punaistesi tulee olla kirkkaita, ei koskaan sameita. Nähdäksesi, oletko viileä Kirkas Talvi vai lämmin Kirkas Kevät, vertaile seuraavia värejä kasvojesi lähellä:

Kirkas Kevät

 • lämmin pastellipinkki
 • puhdas vihreä
 • sähkönsininen

Kirkas Talvi

 • fuksia
 • männynvihreä
 • kobolttisininen

Hiusten väri

VäriKommenttiKokeille 
TuhkanvaaleaEi keltainen eikä kultainenVaalea Kesä tai Vaalea Kevät
Kullanvaalea, punertavanvaalea tai punainenLämpimänsävyisiä raitojaLämmin Kevät tai Lämmin Syksy
Vaalean- tai keskiruskeaVaalenee auringossa kullanväriseksiVaalea Kevät tai Vaalea Kesä
MaantienvärinenEi raitoja luonnostaanPehmeä Kesä tai Pehmeä Syksy
KeskiruskeaEi maantienvärinenKirkas Kevät tai Tumma Syksy
Keski- tai tumman kullanruskeaEi vaaleita raitojaTumma Syksy tai Tumma Talvi
Kastanjanruskeasta tummanruskeaanEi vaaleita raitojaKirkas Kevät, Tumma Syksy tai
Kirkas Talvi
MustaMahdollisesti siniseen vivahtavaKirkas tai Tumma Talvi, Tumma Syksy
Lämmin harmaaKellertävä, ei erityisen kaunis väriVaalea tai Lämmin Kevät, Pehmeä tai Lämmin Syksy
Pehmeän harmaa, tuhkanharmaaLuonnollisen viehättäväVaalea Kevät, Vaalea tai Viileä Kesä
Musta, jossa harmaita raitoja, hopeanharmaaUpeaKirkas Kevät, Talvi tai Viileä Kesä

Silmät

Katso silmiäsi hyvin tarkkaan. Mikä on kokonaisvaikutelma väristä? Kuinka kirkkaat, tummat tai pehmeät ne ovat? Tässä ovat mahdollisuudet:

VäriKommenttiKokeille
Kirkkaan siniset, vihreät turkoosit tai pähkinänruskeatKirkkaatKirkas tai Vaalea Kevät, Kirkas Talvi
Harmaat, pehmeän sinisetViileät, utuisetKesät
Pähkinänruskeat, topaasinväriset, kullanruskeat, lämpimän turkoositLämpimät, kultaisetLämmin Kevät tai Lämmin Syksy
Pehmeän pähkinänruskeat tai turkoosit SameatPehmeä Kesä, Pehmeä Syksy
Tummanruskeat, täyteläisen pähkinänruskeatTummatTumma Syksy tai Tumma Talvi

Ihon väri

Tutki ihonväri ilman meikkiä.

VäriKommenttiKokeille
PosliiniEi kestä aurinkoaKirkas Talvi, Keväät, Vaalea Kesä
NorsunluuPalaa nopeasti, tulee pisamaiseksi tai kermanväriseksi, mutta haalistuu nopeastiKeväät, Kesät, Pehmeä Syksy
Punertava beigeRuskettuu nopeasti, rusketuksessa vaaleanpunertava sävyVaalea tai Viileä Kesä, Vaalea Kevät
Neutraali beige, itämäinenRuskettuu nopeasti, muuttuu ruskeaksi, ei vaaleanpunaiseksiPehmeä tai Tumma Syksy, Viileä tai Tumma Talvi
Lämmin beige, itämäinen, aasialainenMuuttuu kullanruskeaksi ja vähän pisamaiseksiSyksyt
Kullanruskea, aasialainen, latinalainen, mustaMuuttuu pronssinväriseksi auringossaSyksyt tai Tumma Talvi
Viileä ruskea, aasialainen, latinalainen, mustaTummuu melkein sinisenmustaksi auringossaTumma tai Viileä Talvi
Oliivinvärinen, aasialainen, latinalainen, mustaMuuttuu tummaksi tai pronssinväriseksi auringossaViileä tai Tumma Talvi, Pehmeä tai Tumma Syksy

Vain yksi ominaisuus, silmiesi tai hiustesi väri tai ihosi sävy, ei ole määräävä, vaan kuva, jonka nämä kaikki kolme yhdessä luovat on paras ohje värivuodenaikaa valittaessa.

Sovella muotia itsellesi

Väri on vain yksi vaikuttava tekijä valitessasi vaatteita, jotka saavat sinut näyttämään niin hyvältä kuin mahdollista ja auttavat sinua ilmentämään onnistunutta persoonallista tyyliäsi. Sinun tulee myös tiedä, minkälaiset leikkaukset, kankaat, kuviot, kuosi ja mittasuhteet sopivat sinulle.

Jos analysoit lempivaatteittesi mallia, kangasta ja yksityiskohtia, alat saada käsitystä siitä, minkä tyyliset vaatteet pukevat sinua. Vastaavasti, jos sinulla on vaatteita, jotka eivät koskaan näytä eivätkä tunnu hyvältä, kysy itseltäsi miksi. Johtuuko se väristä, leikkauksesta, kankaasta, vai kaikista kolmesta?

Silloinkaan, kun sinulle on selvää, minkä takia lempivaatteesi pukevat sinua, ei ole välttämätöntä rajoittua käyttämään ainoastaan näitä kankaita ja malleja. Kun omaat hyvän peruskäsityksen siitä, millaiset muodot, mittasuhteet, pituudet, kankaat ja yksityiskohdat sopivat sinulle, pystyt soveltamaan minkä hyvänsä muoti-idean itseäsi varten.
Ajanmukaiselta näyttäminen ei tarkoita, että joudut ostamaan uudet vaatteet joka vuosi. Jos sinulla on käsitys siitä, minkä näyttää hyvältä ylläsi, sinun ei tarvitse tehdä muuttaa vaatevarastosi muodinmukaistammiseksi.

Tärkeitä yksityiskohtia

Jotta saisi selville, minkä tyylit pukevat sinua, sinut on analysoitava:

Vartalosi muodot: kuinka kulmikas tai kaareva olet ja mitä kohtia tulee korostaa?

Mittasuhteet: kuinka sopusuhtainen vartalosi on, mistä kohtaa olet pitkä ja mistä lyhyt?

Pituus ja luuston rakenne: oletko pieni-, keski- vai suurikokoinen?

Tämä tieto auttaa Sinua ymmärtämään, miksi tietyt hameet, housut, jakut, jne. todella pukevat Sinua ja se opastaa Sinua, kun haluat kokeilla vaihteeksi uusia tyylejä. Kunhan opit tunnistamaan oman vartalosi muodot, mittasuhteet, pituutesi, luustosi rakenteen ja kasvojesi muodon sekä mikä niihin sopii, sinun on helppo soveltaa muotia itsellesi.